Powered By Blogger

poniedziałek, 11 stycznia 2016

Szarlotka z pierzynką

Ciasto kruche:
5 jajek(do ciasta żółtka, ponieważ z białek będzie pierzynka)
3 szklanki mąki (tortowej)
2 szklanki mąki krupczatki
5 łyżek kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru
kostkę margaryny
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Z tych produktów zarobić ciasto i schłodzić w lodówce.
Składniki na „pierzynkę”
5 białek
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier, następnie mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy.
Masa jabłkowa:
1,5kg jabłek (obrać i zatrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć do uzyskania jednolitej masy)
cynamon i cukier(do smaku)
Sposób przygotowania:
Ciasto podzielić na 2 części, pierwszą część rozwałkować i wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia,ciasto ponakłuwać widelcem.
Na ciasto wykładamy masę jabłkową.
Na masę jabłkową wykładamy delikatnie masę z białek(pierzynkę)
Na wierzch ścieramy ( na tarce o grubych oczkach) drugą część ciasta.Piec ok. 45minut w temperaturze 160 /170stopni
Życzę smacznego.

                                                                                                      Pozdrawiam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz