Powered By Blogger

poniedziałek, 11 stycznia 2016

Makowiec zwijany




Ciasto
25 dag mąki,10 dag margaryny,1 jajko,1 żółtko,3 dag drożdży,2 łyżki cukru pudru,1/2 cukru waniliowego, 1,5 łyżki kwaśnej śmietany,szczypta soli,
Masa makowa
20 dag maku,2 jajka 5 dag margaryny,kilka kropel olejku migdałowego, 4 lyżki cukru kryształu, szkl bakalii np.rodzynki, orzechy, skórka pomarańczy.
Mak zaparzyć w mleku w proporcji 1:1. Zmielić dwa razy. Do maku dodać cukier, żółtka,ubitą pianę z białek, rozpuszczoną , przestudzoną margarynę, bakalie,olejek migdałowy. Dokładnie wymieszać  składniki.
Ciasto
Do mąki dodaję drożdże rozpuszczone w śmietanie, jajko, żółtko, margarynę i resztę składników. Zagniatam ciasto.Ciasto rozwałkować w kwadrat o boku 40cm. Na ciasto rozprowadzić masę makową i zawijamy w rulon. Końce zlepiam. Owijam w papier do pieczenia, odstawiam do wyrośnięcia na ok godzinę. Piec 60 minut w temperaturze 170 stopni.Gdy wystyt polać lukrem lub polewą czekoladową.
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz