Powered By Blogger

poniedziałek, 11 stycznia 2016

Rolada z jabłkiem i galaretką


Biszkopt
6 jak
1/2 szkl cukru
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
Dodatkowo
2 duże jabłka
2 galaretki czerwone
Żółtka oddzielić od białek. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli dodać cukier,stopniowo żółtka,mąkę ,proszek i olej.
Ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem, posmarowaną tłuszczem i opruszoną bułką tartą.Równomiernie rozprowadzić.
Na biszkopt wyłożyć cząsteczki jabłek,mi weszło 2  duże jabłka na 3 rzędy.Piec ok. 20 minut w temp 170 st.
Po upieczeniu za pomocą papieru lub ściereczki zwinąć w rulon.
Dwie galaretki rozpuścić w 0,5 l wrzątku i dobrze wymieszać.
Gdy galaretka lekko stężeje miksujemy na wysokich obrotach do powstania pianki.
Roladę delikatnie odwijamy by jej nie uszkodzić i rozprowadzamy galaretkę ,zostawiamy po dwa cm wolnego ciasta od brzegu ,żeby nam nic nie wypłynęło.
Znów delikatnie zawijamy. Owijamy papierem.Wkładamy do lodówki.
Dekorujemy dowolnie. Moja musnięta lukrem i cukiereczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz