Powered By Blogger

poniedziałek, 11 stycznia 2016

Makowiec na cieście francuskim



Ciasto:
1 ,1/2 kostki masła, 2, 1/2 szkl mąki, 3 żółtka, 3 łyżki wody,pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia.Zarobić ciasto podzielić na dwie części.
Masa makowa:
40 dag mąki ( mak sparzyć na mleku w proporcji 1:1 i zmielić 3 razy),
6 żółtek, 15 dag orzechów krojonych, 10 dag rodzynek, 5 dag skórki pomarańczy, 9 białek, olejek migdałowy,30 dag cukru pudru.
Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem,dodać mak i pozostałe składniki. Na koniec dodać pianę i delikatnie wymieszać.
Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę,którą wykładamy papierem, natłuszczamy i oprószamy bułką tartą. Ciasto ponakłuwać widelcem, wyłożyć masę makowa i przykryć drugą częścią ciasta.
Piec w temp 180st do 50 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz