Powered By Blogger

poniedziałek, 11 stycznia 2016

Ciasto "Śliwki w czekoladzie"


Ciasto: kostka margaryny, 1 szkl cukru pudru,5 jajek (białka ubić ze szczyptą soli),łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody,3 płaskie łyżki kakao, 8 łyżek mąki.
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem,dodać stopniowo żółtka i resztę składników.Piec do suchego patyczka w temp 170 stopni.
Masa: 2 szkl mleka,1 szkl cukru, 2 cukru waniliowe, budyń śmietankowy (duży), 4 żółtka,1i 1/2 kostki masła. Z mleka, cukru, budyniu i żółtek ugotować budyń i ostudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać budyń.
Śliwki: pół kg sliwek suszonych kalifornijskich zalać ciepłą( nie gorącą) wodą na około godzinę. Jak ktoś chce lub lubi, może dodać 1 -2 kieliszki wódki.
Śliwki odsączyć z wody, drobno pokroić.
Polewa: 2 mleczne czekolady + 6 łyżek mleka. Czekolady podgrzać do rozpuszczenia i dodać mleko. Gdy będzie bardzo gęste można dodać jeszcze 1-2 łyżki mleka. (nie zagotować)
Ciasto przekroić na dwie części
( nie koniecznie), wyłożyć  połowę masy budyniowej przykryć drugą częścią ciasta, nałożyć masę i wyrównać.Następnie rozprowadzić sliwki i polać przestudzoną polewą.
Można dla ułatwienia wcześniej wymieszać śliwki z czekoladą i dać  na masę.Schłodzić w lodówce.
Polecam…PYCHA :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz