Powered By Blogger

poniedziałek, 11 stycznia 2016

Naleśniki à la kebab




Ciasto:1 1/2 szkl mleka, 1 1/2 szkl wody gazowanej,pół łyżeczki soli,2 jajka,mąki tyle by ciasto miało gęstość śmietany.Smażymy naleśniki ciut grubsze i duże.

Mięso:1kg filetów z kurczaka kroimy w kostkę dodajemy 4 łyżki oleju i przyprawę kebab-gyros.Mieszamy.
Chłodzimy w lodówce przez conajmniej 2 godz. ale najlepiej jest zostawić na noc.
Następnie należy mięso podsmażyć.
Sałatka:małą kapustę pekińską poszatkować,ogórek pokroić w półplasterki,2 pomidory również w półplasterki,1 cebulę pokroić w piórka.
Sos łagodny: jogurt naturalny duży,mały majonez, 5 łyzek keczupu ,4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę ,sól i pieprz do smaku.
Na naleśnik kładziemy łyżkę sosu,łyżkę mięsa i sporą łyżkę sałaty. Zawijamy w krokiety lub według uznania.Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Można z wierzchu polać jeszcze sosem.
Moim najbliższym i znajomym bardzo smakują,więc polecam.
Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz