Smak mojego dzieciństwa
Składniki:
1,5 kg łopatki wieprzowej
0,5 kg boczku lub słoniny
1 płaska łyżka pieprzu mielonego
mała główka czosnku
30g soli do parkowania Prymat
szklanka wody
1,5 kg łopatki wieprzowej
0,5 kg boczku lub słoniny
1 płaska łyżka pieprzu mielonego
mała główka czosnku
30g soli do parkowania Prymat
szklanka wody
Mięso, boczek mielimy w maszynce (można przemielić w sklepie).Doprawiamy pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę, sól do peklowania rozpuścić w przegotowanej wodzie, wystudzić i dodać do mięsa. Wszystko dobrze wymieszać.Wstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie mięso nakładać do wyparzonych słoików do wysokości 3/4 i zakręcić. Na dno garnka z wodą położyć ściereczkę i umieścić w nim słoiki z mięsem kiełbasianym.
Gotować na małym ogniu od momentu wrzenia 2 godziny. Gdy mięso chcemy przechować dłużej, to czynność z gotowaniem powtarzamy na drugi dzień.
Po tym czasie mięso nakładać do wyparzonych słoików do wysokości 3/4 i zakręcić. Na dno garnka z wodą położyć ściereczkę i umieścić w nim słoiki z mięsem kiełbasianym.
Gotować na małym ogniu od momentu wrzenia 2 godziny. Gdy mięso chcemy przechować dłużej, to czynność z gotowaniem powtarzamy na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz