(Ja piekłam w naczyniu żaroodpornym)
Przepis:
Wieczorem wsypujemy do miski
3/4 kg maki pszennej
25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych ),pół łyżeczki cukru ,2 szkl ciepłej, nie gorącej wody. Wymieszać, aż się składniki rozpuszczą.
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżkę oleju
1 płaską łyżeczkę soli
Wszystko razem mieszamy łyżką, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia podsypać mąką blat i zagnieść krótko i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 min. Nagrzać piekarnik razem z garnkiem i pokrywką na 220 stopni.Do gorącego garnka włożyć ciasto i nakryć pokrywką i wstawić do piekarnika na 200 st na około 35min, potem odkryć pokrywkę i piec jeszcze przez 20 minut.
Wieczorem wsypujemy do miski
3/4 kg maki pszennej
25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych ),pół łyżeczki cukru ,2 szkl ciepłej, nie gorącej wody. Wymieszać, aż się składniki rozpuszczą.
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżkę oleju
1 płaską łyżeczkę soli
Wszystko razem mieszamy łyżką, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia podsypać mąką blat i zagnieść krótko i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 min. Nagrzać piekarnik razem z garnkiem i pokrywką na 220 stopni.Do gorącego garnka włożyć ciasto i nakryć pokrywką i wstawić do piekarnika na 200 st na około 35min, potem odkryć pokrywkę i piec jeszcze przez 20 minut.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz