Powered By Blogger

poniedziałek, 11 stycznia 2016

Piernik staropolski długo dojrzewający



Składniki:
1 kg mąki1,5 szklanki cukru ,250 g masła,500 g miodu,3 jajka, 3 płaskie łyżeczki sody,1/2 szklanki mleka,1/2 łyżeczki soli,3 opakowania przyprawy korzennej do piernika.
Cukier, miód i masło podgrzewać w garnku o grubym dnie, mieszać powoli i podgrzewać tak by nie zagotować. Zestawić z ognia i ostudzić. Przełożyć do miski. Sodę rozpuścić w mleku. Do masy miodowej dodać sodę i resztę składników (mąkę przesiać) i wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
Ciasto będzie dość rzadkie, ale z czasem zgęstnieje. Wyrobione ciasto umieścić w szklanym lub kamionkowym naczyniu, owinąć ściereczką i umieścić w lodówce lub chłodnym miejscu na 6 tygodni.
Dojrzałe ciasto na cztery dni przed wigilią podzielić na cztery części, każdą rozwałkować, upiec na papierze do pieczenia ( w 180*C około 15 minut). Przełożyć dowolnie. Ja przełożyłam marmoladą i masa grysikową.
Przełożenie:
Około 500 G marmolady
1 litr mleka ,8-9 łyżek grysiku ,
200 g cukru,300 g masła,kieliszek wódki.
Mleko zagotować, wsypać cukier i grysik i cały czas mieszając gotować kilka minut. Grysik ma być trochę rzadki, podczas stygnięcia zgęstnieje .Ugotowany odstawić do wystygnięcia, co jakiś czas przemieszać żeby nie zrobiła się skórka. Miękkie masło utrzeć z grysikiem, na końcu dodać wódkę. Ciasto przełożyć dwa razy masą i raz marmoladą. Polać polewą .
Polewa:
60 g margaryny,2 łyżki śmietany kwaśnej 18%,4 łyżki cukru,2 łyżki kakao,1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w odrobinie wody.
Składniki podgrzać do połączenia w jednolitą masę, dodać żelatynę.
Gdy zacznie gęstnieć posmarować piernik.
Polecam, pyszny :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz