Powered By Blogger

poniedziałek, 11 stycznia 2016

Kostka Alpejska


Biszkopt:
5 jajek, 1/2 szkl.cukru, 1/2 szkl.mąki, 2 łyżki kakao, 1 łyżka kawy rozpuszczalnej , 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Do ponczowania biszkoptu:
Sok z połówki cytryny + 2 łyżki przegotowanej wody
Dżem wiśniowy lub z czarnej porzeczki do posmarowania biszkoptu.
Masa 1 :
25 dag masła, puszka masy kajmakowej, 25-30dag białych bezów,łyżeczka żelatyny ( masło ucieramy na puch, dodajemy partiami masę kajmakową ,suchą żelatynę,na koniec kruszymy bezy, delikatnie mieszamy)
Masę wykładamy na dżem.
Masa 2 śmietanowa:
1 litr śmietanki 30-stki, 2łyżki cukru pudru,2 łyżki żelatyny,sok z połówki cytryny.
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, dodać sok z cytryny i ciepłą jeszcze żelatynę i chwilę miksujemy na wysokich obrotach, (żelatynę wcześniej należy rozpuścić w 1/2 szkl wrzątku).Masę wyłożyć na masę kajmakową. Wyrównać powierzchnię i zetrzeć gorzką ewentualnie mleczną czekoladę.
Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej na całą noc.
Dodam,że do masy można dodać alkohol, ja robiłam w wersji bezalkoholowej.
Życzę SMACZNEGO :-) :-) :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz