Powered By Blogger

niedziela, 14 lutego 2016

Sernik z jogurtów greckich



Znalazłam coś na Walentynki
    (talerzyk w serduszka)
Sernik z jogurtów greckich
Ciasto
Pół kostki margaryny
1,1/2 szkl mąki
2 łyżki cukru pudru
1płaska łyżeczka pr.do pieczenia
2 żółtka
1 łyżka kakao
Ciasto wyłożyć na blachę i podpiec przez ok. 15 minut w temp. 160°.
Masa serowa
4 duże jogurty greckie
8 jajek+ 2 białka pozostałe od ciasta
Aromat pomarańczowy (cały)
3 budynie waniliowe(duże)
1 1/2 szklanki cukru
Szklanka oleju
Białka (8+2) ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać partiami jogurty,budynie, aromat, pianę z białek, a na końcu olej i dobrze i delikatnie wymieszać.

Gotową masę  wylać na podpieczone wcześniej ciasto. Ja piekłam godzinę ale może być trochę dłużej( wszystko zależy od piekarnika) w temp. 160-170°. Uchylić piekarnik i zostawić ciasto do przestygnięcia.
Gdy przestygnie polać polewą, lub oprószyć cukrem pudrem.
Na wierzchu ułożyłam  małe bezy.
Najlepszy na drugi dzień.

Polewa:
3 łyżki masła/margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
Składniki podgrzać do połączenia.
Polecam…smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz