Miałam zrobić oponki, ale pomyślałam nad czymś lżejszym i mam:
CIASTECZKA Z BIAŁYM SEREM I JABŁKAMI
40 dag twarogu
2 szkl mąki
1i 1/2 kostki masła
Szczypta soli
6 średnich jabłek
2 szkl mąki
1i 1/2 kostki masła
Szczypta soli
6 średnich jabłek
Ser rozdrobnić widelcem, dodać masło,mąkę, sól i szybko zarobić ciasto. Schłodzić w lodówce przynajmniej pół godziny.
Następnie ciasto posypać mąka i rozwałkować jak najcieniej.
Wykrawać krążki większą szklanką. Na każdym ułożyć czasteczkę jabłka ( ok. 1 cm) złożyć tak jak pierogi,ale skleić tylko końce.
Piec w temp. 180° do zarumienienia.
Oprószyć cukrem pudrem i zajadać.
Następnie ciasto posypać mąka i rozwałkować jak najcieniej.
Wykrawać krążki większą szklanką. Na każdym ułożyć czasteczkę jabłka ( ok. 1 cm) złożyć tak jak pierogi,ale skleić tylko końce.
Piec w temp. 180° do zarumienienia.
Oprószyć cukrem pudrem i zajadać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz