Powered By Blogger

sobota, 13 lutego 2016

Pączki z marmoladą







U mnie dzisiaj wielkie ,,pączkowanie”
Pączki z marmoladą
55 sztuk
2kg mąki tortowej (+/-)
7żółtek
3 całe jajka
( jajka kl L)
3 szkl mleka
Szczypta soli
1,5 szkl cukru
Aromat waniliowy
1szkl oleju( może być również roztopione masło lub margaryna)
Kostka małych drożdży(10dag)
2 kieliszki spirytusu
Z odrobiny dobrze ciepłego mleka, soli, dwu łyżek cukru i drożdży zrobić rozczyn i zostawić na ok. 20 minut by zaczął pracować. Międzyczasie mąkę przesiać do miski, dodać cukier, mleko, rozczyn z drożdży, pozostałe ciepłe mleko, żółtka,jajka, aromat i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać    olej lub dowolny roztopiony tłuszcz i dalej wyrabiać. Ciasto ma się nie lepić do rąk i musi być elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przerobić delikatnie na stolnicy,podzielić na  cztery części. Każdą część ciasta rozwałkować na grubość 3 cm i dużą szklanką lub kubkiem wykrawać koła. Przykryć i zostawić do napuszenia.
Wrzucać na rozgrzany olej górą do dołu i przykryć pokrywką ( powstaje nam przy tym białka obwódka), gdy obracamy to już nie przykrywamy.
Wykładać na ręcznik papierowy.
Nadziewać marmoladą specjalną szczycą i oprószyć obficie cukrem pudrem.
SMACZNEGO :-)czki z marmoladą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz