Powered By Blogger

sobota, 13 lutego 2016

Rogale drożdżowe




1 ,1/2 szkl mleka
1/2 szkl cukru
3 żółtka
Cukier waniliowy
Szczypta soli
Pół kostki margaryny/masła
Pół kostki małych drożdży
80 dag mąki( tortowej)
Nie bawiłam się w robienie roszczynu ,tylko wymieszałam wszystko razem.Robię to tylko wtedy jak mam pewność,że drożdże są świeże.
Mleko podgrzać, dodać drożdże,cukry, roztopione masło
/margarynę, sól,żółtka. Mąkę przesiać i stopniowo dodawać i wyrabiać ciasto. Ma się nie lepić do rąk i ma być elastyczne.
Przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 4 części, każdą chwilę wyrobić i rozwałkować  na kształt koła i grubość ok. 5 mm.Podzielić na 12 trójkątów ,na każdy nałożyć pół łyżeczki marmolady i zawijać rogaliki. Układać na blaszce wyłożonej papierem i natłuszczonej. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20-30minut.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować mlekiem.
Piec w temp 160° na złoty kolor.
SMACZNEGO :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz