Powered By Blogger

poniedziałek, 21 marca 2016

Tort kokosowo-czekoladowy



Tort kokosowo-czekoladowy
Biszkopt kokosowy
5jaj, 5łyżek kokosu, 5 łyżek mąki,5 łyżek cukru, 1łyżeczka pr. do pieczenia.
Biszkopt ciemny
5 jaj,5 łyżek cukru, szkl mąki,pół szkl oleju,2 łyżki kakao, 1 łyżeczka pr.do pieczenia.
Ciasta piec w temp 170° do suchego patyczka i kroimy każdy na dwa blaty.
Masa I
Śmietana 30% 500ml, 2serki mascarpone, pół szkl cukru pudru, 15 cukierków trufli pokrojonych w drobną kostkę(dodajemy na końcu)
Masa II
1 L mleka,10 dag wiórków kokosowych,3/4 szkl cukru, 2 budynie waniliowe, łyżka kaszy manny,2-3 żółtka, kilka kropel aromatu cytrynowego lub sok z cytryny( można dodać alkohol)
500G masła.
3/4 litra mleka zagotować z cukrem, kokos zblendowć, dodać pozostałe mleko, budynie , żółtka ,kaszę manne i dobrze wymieszać najlepiej robić to mikserem i wlać do gotującego się mleka i zagotować , ciągle miksując. Wystudzić.
Masło ucierać i stopniowo dodawać budyń.
Dodatkowo do przełożenia użyłam dżemu wiśniowego własnej roboty.
Przełożenia tortu:
Biszkopt ciemny,1/2 dżemu wiśniowego,1/2 masy śmietanowej,
Biszkopt kokosowy, 1/3 masy kokosowej,biszkopt ciemny, pozostały dżem, pozostałą masę śmietanową, biszkopt kokosowy.
Tort posmarować pozostałą masą kokosową. Udekorować dowolnie.
Wierzch z masy cukrowej i masy plastycznej czekoladowej.
SMACZNEGO :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz