Powered By Blogger

niedziela, 20 marca 2016

Kajzerki orkiszowe

Kajzerki orkiszowe
Około 70 dag mąki orkiszowej
5dag drożdży
1/2łyżeczki cukru
1,1/2łyżeczki soli
3/4szklanki ciepłego mleka
1/2szkl ciepłej wody
4łyżki oleju
Z drożdży, soli,cukru ,pół szklanki ciepłego mleka i odrobiny mąki zrobić zaczyn. Zostawić na chwilę by zaczął pracować. Następnie dodać pozostałe mleko, wodę,olej. Mąkę przesiewamy stopniowo dodajemy i wyrabiamy elastyczne ciasto. Zostawiamy pod przykyciem do wyrośnięcia na ok.godzinę. Po tym czasie ciasto chwilę wyrobić i formować bułeczki i układać na blaszce do pieczenia, można posypać płatkami owsianymi, ziarnami sezamu, słonecznikiem itp. Ja miałam tylko płatki pod ręką, zostawić do wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować mlekiem.Piec ok. 45 minut w temp 170°.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz