Powered By Blogger

niedziela, 20 marca 2016

Grzebienie drożdżowe z gotowanym serem



Grzebienie drożdżowe z gotowanym serem
Nadzienie :1/2 kg mielonego twarogu,2 żółtka,1/2 szkl cukru,kilka kropel aromatu śmietankowego, budyń śmietankowy, pół szkl mleka.
Żółtka utrzeć z cukrem,dodać ser,wymieszać i postawić na małym ogniu ciągle mieszając.Gdy  zacznie się gotować ,wlać wcześniej rozpuszczony w mleku budyń i miksować do momentu zagotowania by nie powstały grudki.
1 ,1/2 szkl mleka
1/2 szkl cukru
3 żółtka
Cukier waniliowy
Szczypta soli
Pół kostki margaryny/masła
Pół kostki małych drożdży(5dag)
80 dag mąki tortowej+/-
Mleko podgrzać, dodać drożdże,cukry, roztopione masło
/margarynę, sól,żółtka. Mąkę przesiać i stopniowo dodawać i wyrabiać ciasto. Ma się nie lepić do rąk i ma być elastyczne.
Przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na 4 części, każdą chwilę wyrobić i rozwałkować  na kształt prostokąta grubości ok. 5 mm.Podzielić na 2 mniejsze ,na skraj prostokąta nałożyć sporą ilość sera i zwinąć.Rulon przeciąć na trzy części i każdą naciąć kilkakrotnie nożem.Układać na blaszce wyłożonej papierem i natłuszczonej. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20-30minut.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować mlekiem.
Piec w temp 160° na złoty kolor.
Po upieczeniu posmarować lukrem(sok z cytryny+cukier puder)
SMACZNEGO :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz