7 białek
Szczypta soli
3/4 szklanki cukru
Aromat cytrynowy
250 g margaryny/masła
¾ szklanki mleka
3 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do
pieczenia
1 łyżka kakao
Szczypta soli
3/4 szklanki cukru
Aromat cytrynowy
250 g margaryny/masła
¾ szklanki mleka
3 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do
pieczenia
1 łyżka kakao
Masło/margarynę roztopić, mleko lekko podgrzać.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier. Miksować na najmniejszych obrotach i powoli wlewać masło lub margarynę, dodać mleko cały czas mieszając. Następnie aromat do smaku, mąkę i proszek do pieczenia.
Formę na babkę natłuścić i oprószyć bułką tartą.Wlać 3/4 ciasta do formy, a do pozostałej części dodać kakao, wymieszać i wylać na jasne ciasto. Widelcem delikatnie zamieszać ciasto w formie by powstał wzorek.
Piec do 45 minut w temp 170 °.
Po upieczeniu otworzyć piekarnik i zostawić w nim babkę do ostygnięcia. Babkę oprószyć cukrem pudrem, polać polewą lub lukrem.
SMACZNEGO
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier. Miksować na najmniejszych obrotach i powoli wlewać masło lub margarynę, dodać mleko cały czas mieszając. Następnie aromat do smaku, mąkę i proszek do pieczenia.
Formę na babkę natłuścić i oprószyć bułką tartą.Wlać 3/4 ciasta do formy, a do pozostałej części dodać kakao, wymieszać i wylać na jasne ciasto. Widelcem delikatnie zamieszać ciasto w formie by powstał wzorek.
Piec do 45 minut w temp 170 °.
Po upieczeniu otworzyć piekarnik i zostawić w nim babkę do ostygnięcia. Babkę oprószyć cukrem pudrem, polać polewą lub lukrem.
SMACZNEGO

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz